
Seferihisar’ı sadece yaz aylarında ziyaret eden Diş Hekimi Burcu Karakuş, zamanla Seferihisar’a çok alıştığını fark etti. Kendisinin tabiriyle “bir Seferihisar aşığı” oldu. Bu değişim, kendisine işiyle ilgili yeni adımlar atmasına vesile oldu. Geçtiğimiz 5 yıl boyunca özel bir poliklinikte ortodontik tedaviler üzerine çalışan Karakuş, ortodonti konusunda Seferihisar’da ki insanların tedavi için ilçe dışına gittiğini fark ettikten sonra ilçemizde modern ve teknolojik bir diş kliniği açtı. Diş hekimliğinin tüm alanlarında hizmet veren Burcu Karakuş’a Gazete Seferihisar ailesi olarak hoş geldiniz dedikten sonra Ağız sağlığı ve Ortodonti hakkında sorular sorduk.
1)Ağız ve diş sağlığının yaşamımızdaki önemi nedir?
Ağız ve dişler, çiğneme, konuşma ve estetik açıdan çok önemlidir. Sindirim kanalının girişi olan ağızda meydana gelen problemler kişinin diş eti sağlığını, konuşmasını, görüntüsünü, beslenmesini, dolayısıyla genel sağlığını etkiler. Her durumda kişinin dişlerine, dişleri yoksa protezine ihtiyacı vardır. Dişleri ve protezi ağızda tutabilmenin yolu ise ağız hijyenini korumakla olur.
2)Diş bakımı nasıl olmalıdır? Günlük hayatta ağız ve diş sağlığına nasıl dikkat edilmelidir?
Günde en az iki kere, ki bunlardan biri mutlaka gece yatmadan önce olmalı, mümkünse üç kere dişler fırçalanmalıdır. Akşam yatmadan diş fırçalamanın ardından mutlaka diş ipi uygulaması yapılmalıdır. Bu tedbirlere asitli içeceklerden uzak durmak, işlenmiş şekeri azaltmak, yapışkan yiyecekleri az tüketmek de eklenince sonuç kalıcı ve güzel olacaktır.
3)Çocuklara ağız ve diş sağlığı eğitimi nasıl öğretilmelidir?
Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması için, ilk olarak bunu hayat rutinine dahil etmek gerekir. Diş fırçalamanın ilgi çekici hale gelebilmesi için diş fırçası ile oyun oynaması sağlanarak bu tanışma eğlenceli hale getirilebilir. Bunun yanı sıra çocuğun ebeveynlerinin de hayat rutini içerisinde dişlerini fırçaladığını gözlemlemesi, bu fırçalama seanslarının ailecek ve oyun dahil edilerek yapılması ilgisinin artmasına yardımcı olacaktır.
4)Diş ipi kullanmak sağlıklı mıdır, tavsiye ediyor musunuz?
Diş fırçası, ön, arka ve çiğneme yüzeyleri olmak üzere dişlerin üç bölümüne ulaşır. Ancak iki dişin temas ettiği ara yüzeylere ulaşamaz. Bu nedenle ara yüzeylere ulaşarak etkin bir temizlik sağlayan diş ipi, ağız bakımının ayrılmaz bir unsurudur. Düzenli diş ipi kullanımı ile ara yüz çürüklerinin ve diş ve diş eti hastalıklarının ana nedeni olan plak oluşumunun önüne geçilmiş olur.
5)Dişler kadar diş etlerimizin de sağlıklı olmasının önemli olduğunu duyuyoruz. Diş eti hastalıkları ve bakım önerileriniz nelerdir?
Diş eti hastalıkları, toplumda en yaygın görülen ağız ve diş sağlığı problemleri arasında yer alır. Ağız kokusu ve dişeti kanamalarıyla kendini belli eder. Diş eti hastalıklarının başlıca sebebi diş ve çevre dokulardan, dental plağın uzaklaştırılamamasıdır. Besin artıklarının oluşturduğu film tabakası olan dental plak, fırçalamayla uzaklaştırılmadığında dişetlerinde iltihabi süreci başlatır. Genetik sebepler de diş eti hastalığı oluşumuna yatkınlığı arttırabilir.
Dişeti hastalıklarından korunmanın en sağlıklı yolu düzenli ve etkin diş fırçalama ve diş ipi kullanımıdır. Diş bakımını düzenli uygulayan hasta 6 ayda bir diş hekimine kontrollerini yaptırırsa istenmeyen olumsuzluklardan uzak durulmuş olur.
- Halk arasında “Dişçi Fobisi” olarak tanımlanan korkuyu yaşayanlar için uyguladığınız yöntemler var mıdır?
Tıp dilinde dentafobi olarak tanımlanan hastalarımız diğer hastalara oranla daha fazla güven aramaktalar. Bu durumda olan hastalarımız için diş hekimlerine büyük rol düşmektedir. Hasta ve hekim arasında iletişim iyi olursa ve güven de sağlanırsa hasta, bu fobisini yenecektir. Diş hekimi hastayı tedavi sırasında bilgilendirir ve onunla konuşursa, hasta kendini daha rahat hissedecektir. Mesela tedavi uygulanırken hasta, klasik bir müzikle rahatlatılabilir.
7) Ortodonti tedavisi hangi yaşlarda uygulanır?
Ortodonti tedavisi her yaşta uygulanabilmektedir. Ortodonti tedavisi için en uygun yaş 12 olarak bilinmesine rağmen hastaya göre de değişiklik gösterebilir. Biz, ortodonti tedavisini genelde 7-12 yaş aralığında yapmaktayız. Bu yüzden büyüme gelişme durmadan önce aileler çocuklarını mutlaka muayene ettirmelidirler. Ağız dışı apareyler veya fonksiyonel apareyler kullanarak çocuğun ortodonti tedavisini başarıyla sonuçlandırıyoruz. Büyüme, gelişimi tamamlanmış olan bireylerin sadece dişlerin dizilimi, çapraşıklıklar düzeltilebilmektedir. Gelişimini tamamlamış bireylerin çene genişletilmesi ya da alt çene ve üst çenenin büyüme geliştirme yönlendirilmesinin yapılabilmesi mümkün değildir. Bu yüzden çocuklarımızın, büyüme evrimini tamamlamadan mutlaka bir Ortodonti konusunda uzmanına kontrollerinin yaptırılması önem arz etmektedir.