
Seferihisar’da enginarların hasat çalışmaları başladı. Yılda ortalama 10 milyon baş enginar toplanan ilçede, üreticiler bu yıl verimin yüksek olduğunu belirtti.
Ocak Ayı’ndan Haziran sonuna kadar devam eden enginar sezonunda ‘Sakız enginar’ ve ‘Bayrampaşa enginarı’ tüketiciyle buluşturuluyor.

Talebi karşılamakta zorlanıyoruz”
Düzce Köyü, yemyeşil enginar bahçeleri ile Seferihisar’da enginarın en fazla yetiştirildiği bölgelerden biri. Ulamışlı üretici Ali Sarı, “Köyümüzün enginarı lezzetli olduğu için talep çok. Çok yararlı bir bitki olduğu için İstanbul’dan Bursa’ya Türkiye’nin birçok şehrine yolluyoruz enginarlarımızı. Bu sene de verimli başladı, sezondan umutluyuz” diye konuştu.

Enginar, zengin sinarin içeriği sayesinde karaciğer, safra kesesi ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurken, safranın akışını kolaylaştırır, bitkinliği giderir. Safra salgılanmasını düzenlediği için hazımsızlık ve diğer sindirim şikâyetlerinin azaltılmasını sağlar. Diüretiktir. Üre akışını artırarak bedende biriken ödemi atmaya yardımcıdır. Tansiyonu ve kan kolesterol seviyesini düzenler. İçerdiği inülin sayesinde yemek sonrasında hızlı ve aşırı kan şekeri yükselişlerini engeller. Düzenli tüketilen enginar iyi bir diyabet savaşçısıdır. Karaciğeri temizleyip toksik maddelerin atılmasını sağlaması en önemli özelliklerindendir. Özellikle yüksek folik asit içerdiği için hamilelerin mutlaka tüketmesi gereken besinler arasındadır. 100 gramında yaklaşık 5,4 gram lif bulunur. Yüksek lif içerdiği için tok kalmaya ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcıdır. Diyet yaparken iştahını kontrol etmekte zorluk yaşayan, kabızlık problemi olan kişiler düzenli enginar tüketerek hem tok kalabilir hem de kabızlıktan korunabilir.
